среда, 20 марта 2013 г.

Сміттєві голови або чому весна забарилася?


Ще вчора кролевецькими вулицями текли весняні струмки, що часом перетворювалися навіть на бурхливі ріки. А вже сьогодні зранку все місто вкрилося казково-пухнастим сніжним покривалом. І все б воно нічого, наче ж красиво і неймовірно радісно, та мені з голови чомусь не виходить думка: це вже сама природа вказує нам, дурням на те, що пора би призадуматись. Про що? - спитаєте ви. А ось про що! Наші вулиці потопають у смітті найрізноманітнішого вигляду та походження. З настанням весни усе те добро вилазить на очі, і так гидко робиться матінці-природі, що вона з несамовитістю засипає нашу землю знову снігом. Сип, комунальникам на радість! Побільше би снігу, тоді і прибирати не доведеться - все біленьке і гарненьке.

Але колись-таки весна настане, а сміття де лежало - там і лежатиме. І сумно від того, що звинувачувати нікого, окрім себе. Це що, хтось чужий прийшов і накидав пластику і кульків? Це ж самі жителі приватних будинків! Люди, схаменіться! Як можна біля свого двору, посеред шумовиння весняного потічка робити смітник? Це ж ваше середовище, ви тут збираєтесь погомоніти на лавочках, тут садите картоплю, тут виховуєте дітей і онуків... І самі собі плюєте в обличчя. Ніхто з вас не задумувався, скільки той пластик приносить шкоди грунту і воді, скільки часу потрібно на його розклад? В Європі та Америці ще в минулому столітті пластик проголосили отруйним і почали створювати організації по боротьбі з тими, хто забруднює ним довкілля. Токсичні речовини, що виділяють пластикові вироби, порушують обмін речовин, можуть викликати безпліддя у чоловіків, зниження імунітету і ще цілу купу захворювань.
До речі, в Америці продукти, упаковані в пластикову тару, уже давно називають "сміттєва їжа". А в нас, судячи з картини на вулицях Кролевця, "сміттєва" не тільки їжа, а ще й мозок повен відходів.

Сміттє-потічок у приватному секторі недалеко від площі Миру.

Сміттєва у купа у любому і всім нам відомому центральному парку.

Весна оголила всю непристойність біля ринку.
Так виглядає сайт. Користуватися ним напрочуд просто.

До речі: тим, хто має у голові хоч трохи тої самої потрібної речовини, може знадобитися інформація. Нещодавно у поле мого зору потрапив цікавий сайт Твоє місто. Сюди можна звертатися жителям будь-якого міста України. Завантажуєте фотку об'єкта, що вас непокоїть, описуєте суть проблеми - а там уже розумецькі дядечки по всім правилам, відповідно до вимог законодавства і різноманітних норм складають звернення до органів влади цього міста. Для вящєй убєдітєльності рекомендують роздрукувати це звернення і самостійно віднести панам чиновникам. Сайт ще досить молодий і вирішених ним великих проблем налічується не так уже і багато. Проте, це хороша можливість для тих, хто завжди хотів, але не знав, як саме. Користуйтеся!

Комментариев нет:

Отправить комментарий