воскресенье, 9 июня 2013 г.

Єврейське кладовище в Кролевці. Фоторепортаж

Чомусь кладовища - це останній прихисток спокою та тихих думок. Мабуть, кожен із нас бував на знаменитих Байковому цвинтарі у Києві та Личаківському - у Львові... Але мало хто з кролевчан цінує неймовірно глибоку тишу нашого єврейського кладовища. "Дім світу", "Дім життя", "Дім вічності" - так буквально перекладається з івриту поняття, яке позначає у євреїв цвинтар. І дійсно…
Тут кожен куточок дихає вічністю та історією - на вас з-під торішньої трави спокійно дивляться мармур та граніт, яких рука людська торкалася кілька століть тому. Десятки цікавих доль замуровані під цими плитами - часто схожими на витвір мистецтва. 
Під час Другої Світової Війни єврейські кладовища по всій Європі були зруйновані і осквернені.  Українські євреї вперше отримали привілеї, які гарантували їм непорушність і охорону цвинтарів згідно з Калішським статутом – саме тому ми подекуди ще маємо змогу милуватися цими поетичними згустками вічності. Єврейські надгробки вважаються святинею, і до їх виготовлення беруться не як до ремесла, а як до високого мистецтва. Мацеву – а саме так називаються ці могильні плити, покривають символічні рельєфи та вигадливі декори. Наприклад, свічки, які ми бачимо на одній з могил, означають: під цим каменем похована жінка. А розкрита книга, зображена на іншій – то символ захоронення рабина або автора релігійних творів.Знаходячись серед густого спокою цього цікавого і містичного місця, можна довго роздумувати над тим, хто насправді були ці люди, що вони любили і з ким ворогували, які болі і переживання їх оточували.
Кладовище поступово руйнується,  його територія часто служить смітником, пасовищем, або й просто дорогою навпростець. Але поки воно ще існує, раджу хоч раз побувати тут – колосальна енергетика закладена в цих таємничих, незрозумілих нам сплетіннях івриту. 
Зараз усю ту кам'яну красу, що ще встояла під диханням часу, покриває густа непролазна зелень. Тож, пропоную насолодитися краєвидами ранньої весни:





























2 комментария: