вторник, 9 июля 2013 г.

Рагулі по-нашому: дайджест найдивнішого і найзахопливішого у кролевецьких інтернет-ресурсах


Є такий сайт - рагулі називається. Він присвячений тому, чого в Україні - лопатою греби. А саме - рагулізму наших громадян. Так, натрапивши на котрийсь із "регіональних" постів, мене осяяло: РА-ГУ-ЛІ - от яку вивіску уже давно пора було би присобачити на двері більшості наших установ - державних і недержавних.
Це слово настільки влучно характеризує життя Кролевчан, що аж сльози на очі навертаються. Так, ми нація тотальних рагулів - від верхів і аж до самих низів.
Хоч як важко було читати усю ту солоденьку патоку, якою самі себе поливають панове очільники міста, мені все ж вдалося проглянути кролевецькі інтернет-ресурси та сторіночки соцмереж. Оце - клондайк рагулізму, скажу я вам!

Почнемо зі свіженького. Кролевцем останнім часом прокотилася хвиля свят: День молоді, День конституції, конкурс краси, Купала. Мабуть, наші вельможні організатори так сильно збилися з ніг, що почали забувати дрібні деталі. Наприклад, накрити хоч якоюсь попоною сцену на святковому концерті, присвяченому Дню молоді. Чи це в мене викривленне сприйняття реальності, чи дійсно соромно виставляти такі фотки на всіх офіційних ресурсах району?? Голе залізне пруття, що звисає над головами вокалістів і танцюристів - отакі звіти потрібно давати! Вчіться усі, як треба організовувати заходи!
Офіційний сайт відділу культури Кролевецької районної державної адміністрації, офіційний сайт Кролевецької районної державної адміністрації, сайт органів влади Кролевецького району, сторінка районної газети "Кролевецький вісник" у ФБ - ніхто не встидався залити оцей звіздець на всєобщєє обозрєніє, так сказать.
  
Особливо радує кульковий висер у правому нижньому куточку - декор просто умопомрачітєльний.
Йдемо далі. Свято продовжується, так би мовити. Конкурс краси "Кролевецька красуня". На тому ж сайті відділу культури красуються фотки від визнаного місцевого фотохудожника. Фотки може й гарні - я в цьому не надто розбираюсь. Але ж мамцю, знову цей супер-декор! Креативність цього креативу просто зашкалює - це ж треба було висушити собі всі мізки, щоб придумати настільки оригінальне і стильне обрамлення. Звьозди! Ясно вам, звьозди врятують будь-яку фотографію. По-перше, ними завжди можна закрити убоговатий фон, по-друге - відразу додається шику і презентабельності! Переможниця без цих сіяючих плювків була б зовсім сіра і негарна, а так - вуаля! Шикарне фото, яке можна забарижити родичам дівчинки "на долгую память" за солідні бабки. Ну, і не можу не відмітити шикарний букет в руках переможниці - якраз до комплекту разом із зірочками. Навіть задрипана Маня з хутора уже знає, що поліетиленова слюда - це вкрай поганий смак і дурний тон. Звісно, на якомусь міждусобойчику можна і начхати на правила етикету, але ж це захід районного рівня! Невже не можна було купити якийсь нормальний букет? А краще - взагалі без букета, раз так. У Кролевці, слава богу, є куди вкласти ці гроші.
Прикро тільки за дівчинку. Вона ж насправді гарненька, а от з фотки її чомусь усі сміються.

Село - це взагалі окрема реальність. Проїхатись би по нашим селам та зробити фоторепортаж без купюр, та показати хоча б європейцю... Посивів би. А наші - нічо, пишаються своїми "досягненнями". Зараз саме у розпалі так звані дні села. Для мешканців воно і ясно - чи не єдиний привід зібратися, погомоніти, увалити сто грамів (чи усі півлітра, чого ж гріха таїти). А от для гаспод - прекрасний спосіб кристалізуватися на кожній сторінці місцевих ЗМІ - паперовій чи віртуальній. Але у всьому тому дійстві окремий анектод - процедура обдаровування місцевих аборигенів та усіх, хто сподобився потрапити під вседающу руку благодєтєля. От, наприклад, день села у Обтовому - діткам вручають подаруночки від якогось там нардепа.
Мало того, шо ви самі бачите, скільки коштує той подаруночок і яке відсоткове відношення ціна презенту має до ціни автомобіля того ж нардепа. Так ні, оці пластмасові копієчні бірюльки піарять цього пана на триста років упєрьод!! А ви почитайте самі: на святі були присутні почесні гості, вручили подарунки... Мати-земле! Стид і срам - і навіть не в тому, що це відбувається, а в тому, що ці високочолі мудреці ні на мить на задумуються: викладувати таке - це як самому собі вилити помийницю на голову! Просто смішно. І там же мабуть десь сидить освічена людина, яка займається піаром і виготовленням цих новин!
Про ще одне "одарювання" Кролевець без купюр уже писав. Але мені навіть і в голову не могло прийти, що вони цим хизуватимуться на офіційному сайті!
На фото явно видно, ЩО дарують. Наголошую - цей тенісний набір подаровано ОДИН на ВСЮ школу.

Ще перли з чергового дня села, цього разу ми полинемо у Локню. Тут ви можете оцінити смак і апломб, з яким прибрана сцена сільського БК.
Новорічні гірлянди, рушники, кульки, пластмасові квіточки, і коронні віники на сцені у розкішних вазах. Ось вона - мрія будь-якого декоратора і організатора. До того ж, цікаво оглянути купальське опудало, яке, за інформацією цієї ФБ-сторінки, збирались спалити в честь свята жителі села.
Тут, як кажуть, ноу коментс. Уся наша моральність і ментальність, як мені здається, втілена в цьому чучелі. Погано вдягнений чолов'яга з плашкою самогону в руці і огірком на закусь у кишені. А, ще ж цигарочку забули - до повного кайфу. От скажіть мені, чи має це щось спільне з давніми українськими традиціями?
Я не хочу образити локнянських умільців - вони старалися, як могли, щоб зробити хоч якусь подобу свята. Вони, взагалі-то, і не винні у тому, що не мають смаку. А де ж його взяти, коли з ранніх років нас оточує шалений і нестримний рагулізм? Брехливі і жадібні чиновники на рівні держави, відсутність будь-якого культурного, мистецького та націоналістичного виховання.. У нас не те що традиції, мову рідну скоро забудуть, якщо будуть підвисати на телебаченні з його пающіми трусами! Згадайте лишень мій давній пост про вивіски. От воно - втілення тотального зубожіння, спуск до рівня найпростіших.
Мене тут часто звинувачують, мовляв рот чорний, а ніц не робиш. Не праві ви, шановні! Якщо у мене вистачитть сміливості висловити свої думки, і хтось їх прочитає, і задумається - бумсь! І вже один, а потім другий і третій перестануть вдавати із себе стадо баранчиків, а почнуть задумуватися над своєю поведінкою, над ситуацією в місті і країні. Наша головна проблема - ми не хочемо помічати проблем. Нам легше захищати своє болото до синього горла, аби тільки не визнати, що те болото в чомусь гірше за сусіднє.
Усе те, що критиковано вище, можна легко виправити. Головне - хотіти. Але поки що я не бачу тих, хто хоче. Я бачу тільки тих, хто захищає своє болото і, як томагавком, кидається рятівною фразою "А що зробили ви".

Думаю, на сьогодні досить. Десь у недалекому майбутньому я покажу вам ще трохи рагулів - їх на Кролевецьких інтернет-ресурсах вистачає.
П.С: усі фото взяті з перелічених інтернет-ресурсів, авторські права збережено.

Комментариев нет:

Отправить комментарий